0
Dinner

Zalm pesto ovenschotel

Recept van Eat Good Feel Good Linsy

 

Deze zalm pesto ovenschotel is het ideale gerecht om te maken als je bezoek krijgt. Er is weinig voorbereiding aan want je hoeft alleen de zalm vooraf even kort aan te bakken om kleur te geven. Daarna gaart de zalm verder in de oven. Als de zalm in de oven zit, kan je er nog een lekkere salade bij maken.  

Spinazie wordt gezien als de krachtpatser onder de groenten. Spinazie is een uitstekende bron van vitamines. Zo bevat het carotenoïden die je lichaam omzet in vitamine A. Dit is belangrijk voor je zicht en voor een goede werking van je immuunsysteem. Ook zit er in spinazie vitamine K, wat je nodig hebt voor je bloedstolling. En verder krijg je met spinazie ook nog verschillende B vitamines en vitamine C binnen. 

Spinazie staat bekend om de grote hoeveelheid ijzer die het bevat. Toch zit er minder in dan dat Popeye ons deed geloven. In 100 g gekookte spinazie zit 1,3 mg ijzer. Dat is maar net iets meer dan in gekookte sperziebonen (1,1 mg) en zelfs minder dan in gekookte doperwten (2,0 mg) of een stukje rundvlees (gemiddeld ca. 2,8 mg). Popeye heeft ons dus onbewust op het verkeerde been gezet. Door een typfout in de voedingsmiddelentabel werd per ongeluk de komma een cijfer te ver naar rechts gezet, waardoor het ijzergehalte van spinazie super hoog leek. Die vergissing werd weliswaar al zo’n 90 jaar geleden ontdekt, maar ondertussen was Popeye al beroemd als krachtpatser met dank aan spinazie. 

Popeye at niet voor niets veel spinazie… het is een echte krachtpatser. Ben je moe en futloos? Eet dan spinazie! De bladgroente bevat veel foliumzuur en ijzer. Deze voedingsstoffen helpen bij het vervoeren en vrijmaken van energie in je lichaam. 

INGREDIËNTEN voor 4 porties

  • 4 zalmfilets op vel (ongeveer 700g in het totaal)
  • 250 ml soja room 
  • 100 g (verse) groene pesto
  • 1/2 tl gedroogde chillivlokken 
  • 250 g cherrytomaten, gehalveerd
  • 3 handjes spinazie, grof gehakt
  • 1 bakje mini buffel mozzarella bolletjes, uitgelekt. Je kan ook vegan kaas verkiezen.
  • Handje pijnboompitten
  • Olijfolie om in te bakken

Tips om te variëren:

  • Je kunt de zalm ook vervangen door kip of gepelde rauwe garnalen (licht gekruid met zout en peper). Deze hoef je niet eerst aan te bakken, ze garen vanzelf in de saus in de oven.
  • Extra groenten toevoegen? Sperziebonen en broccoli smaken hier lekker bij.
  • In plaats van mozzarella kun je ook een handje geraspte parmezaan of violife geraspte kaas over het gerecht strooien en gratineren in de oven.

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kruid de zalm met zout en peper uit de molen en laat even intrekken.
  2. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de zalm  kort aan beide kanten om een mooie kleur te geven, maar nog niet gaar bakken.
  3. Verdeel de spinazie en tomaatjes (hou een handvol apart) over de ovenschaal. Haal de zalm uit de pan en leg bovenop de spinazie en tomaatjes. 
  4. Meng de room met de pesto en een snuf chilivlokken en breng op smaak met een beetje zout en peper uit de molen. Schenk over de zalm en verdeel de overige tomaatjes, de mozzarella en pijnboompitten erover.
  5. Zet 15 minuten in de oven. 

 

SMAKELIJK!

   

Heb je dit gerechtje gemaakt en heb je ervan genoten? Ik vind het super fijn als je het deelt op Instagram (eatgoodfeelgoodlinsy & eatgoodfeelgoodmarlies). Vergeet me dan zeker niet te taggen 😉

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.